TENTANG DIRI

Amalan Sedekah>>>>>>Click !!!!!!

Klik2 la DIk Non..

Wednesday, September 30, 2009

Tuesday, September 29, 2009

~Selamat Pengantin Baru~~

Jumaat lpas aku dn tunang g tgk org nikah..kawan baik aku...di Beruas nu..
Jauh gak la tp xpe asalkan bahagia kan...sapa..aku laa?hehehehhe..
Sahabatku Mek Yan telah diijabkabulkan dgn pilihan hatinya Nuar pd 26 Sept 09.
Knduri dibuat keesokkan harinya dan belah lelaki pada lusa nye 27 Sept 09
Syukur lah kerana mereka bersatu akhirnya walau banyak halangan nya.
Di Sini aku ucapkan
SELAMAT PENGANTIN BARU,MOGA BAHAGIA KE AKHIR HAYAT KALIAN....

Friday, September 25, 2009

Kenapa ?????????????

aku bengang semalam..
seharian xleh nk wat ape.
adeiii.....tension la mcm2 nie..
masa sehari sebelum raya pun xleh gak..
btui2 mengharap kepada satu ni yg x brapa
tapi itu je pilihan..
semalam buat hal lagi..
nasib baik x mrajuk gara2 dia xde..
huhuhu...susah la kalau buat hal tiap2 hari..
bikin org susah hati je....
jgn la buat orang lain....
mau ribut petir satu malaysia
dek sumpahan bertalu2.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
OH CELCOM.....kenapa???mengapa???yyyy?????????????????

Thursday, September 24, 2009

Aksi Orang Kerja di Syawal ke 5..










Kerja....kerja......kerja

Salam Aidilfitri buat smua ..
hari ni aku br mula keja setelah cootii agak2 semggu(dari 3 hari sblum raya dh start cuti)
Hari ni smangat raya,so aku pkai baju raya..baju nie barangan hantaran masa aku bertunang bulan 7.Skrng nie br siap..
Keja pun byk jugak nie..
esk2 la aku update cerita psal raya nie..
ok daaaaa.....

Wednesday, September 16, 2009

Salam Lebaran

Di kesempatan ini,
aku ucapkan SELAMAT MENYAMBUT SYAWAL 1430
semoga bergembira di Aidilfitri...
smoga Syawl ini lebih bererti buatku..
salam utk smua bloggers tegar..hikhikhik..
nnt kita jumpa smggu selepas raya.
tentu banyak cita kan...
lagipun hari ni last keja
esk dh cuti....
nk blik esk..blik KEDAH..
Yahooooooooooo....................
Jom Balik...
berhati di jalan raya
cuti 17-23 sept 2009

Entri Shopping

Salam..
Lama x tulis blog ye..
hari ni last keja bukan nk berenti keja tp aku amik cuti raya awal.so insya Allah esk aku blik kampung ...YAHHHHOOOOOOOOOOOO...
Haritu ade aku tulis ttg nk pegi shopping kan.So hari ni aku up kan la..(xde org baca xpe la asalkan ada kenangan 2....)

Hari Ahad lepas keja,aku pegi amik ADAM di tmpat keja(keja lebih masa).Then,kami pun bertolak ke arah Parit Buntar.Sebenarnya aku bercadang nk bli baju raya kat Pekan Parit Buntar tapi mulut cabul pulak..saja2 gatai ckp nk p QueenBay Mall,Penang.So Adam kata ok la kalau nk pegi.Aku kata la aku xtau jalan,tau le skit2 jalan nk ke Queenbay Mall tu tapi nk kuar dr situ,i xtau..huhuhu..Yang si Adam pulak kata "dah tau masuk xkan xreti nk kluar pulak".Aku pun buntu la..takut2 xleh nk blik sbb sesat.But semangat Adam pulak merasuk kat aku.Hati aku pun berkata"alang-alang dh niat,pegi jelah..bukan aku pegi sorang pun...ngn dia gak.So apa2 hal 2-2 tanggung le..

Dgn hati yg xberapa nk tau jalan penang,kami pun redah je..Mula2 ok la,ade signboard nk p QueenBay tu,lelama sampai la.Tu dia........kereta nk masuk parking,padat dan sendat.Then aku suggest suh parking kat atas.Nasib baik Adam yg bawa,hhihihi..kegayatan meland jiwaku tatkala mendaki puncak QueenBay Mall.Sekali masuk dlm bangunan tu....padat dan ketat lak..Banyak sungguh kereta yg ada.Dari satu level,kami naik ke level lain..Xde sedar tu,naik tngkat 4 ke 5.

Dah dapat parking,sekalia de brader dpan tu yg aim nk parking(aku pun xnmpk dia nk parking)Kami park mcm biasa le.skali da,turun pulak mamat .Melayu pulak 2..Skali sound kami.."abang,saya xksah la abang nk amik parking ni..tpi saya ni 4-5 melilau cari parking".Adam diam je..wat dunoo.then mamat tu pun blah la. Sbnrnya kami pun xtau yg kami ni dh 'curi'parking dia.mana x nya,lpas turun dari tgkt atas,pastu kami nmpk keta nk kuar parking so terus la amik..xsedar yg brader dh tunggu(ingtkan tggu mem dia nk masuk keta).Lagi satu masalah pulak,parking 2 btul sblah kereta naik dan turun,kira tepi tangga le.Kami pun jem kat situ,jenuh nk dapatkan parking perfect.tggu dpan 10 min gak le sampai xde kereta yg lalu (turun tgkat tu).
Dah setel bab parking,kami pun menuju la ke tgkat bawah.Yelah tgkt atas parking,turun tgkat la..kami parking blah north.Skali aku ingtkan kat Adam suh dia ingt yg kami nie parking level mana,wing mana.Yela takut sesat la.
Perjalanan kami bermula.Lalu satu kedai ke satu kedai yg lain.Tgk aje le...Sbb kedai kat situ branded ma..(xde setanding le).ingt JJ ade wat sale,aku pun ajak Adam pegi JJ.Dalam JJ pun ramai umat da....Aku suh la dia tgk2 dan pilih2 utk dia la.Utk aku dh ade,so nk cr kat dia.Dok melilau dlm JJ,satu haprak pun aku x bli...penat jalan la..Dh penat,aku decide utk kuar dr mall ..Adam pun setuju sbb dia pun agak letih.tiba-tiba.....................
















kami sesat..xtau mana arah tujuan nk ke parking keta 2..huhuhu..aku dh gabra..bkn ape...dh letih berjalan dlm mall,xbeli pa pun..sesat nk balik ke tmpt parking.dah Queenbay Mall nie ade 3 wings,NORTH,SOUTH dan CENTRAL.Aku parking dkt north..alih2 sampai ke South area pulak..dok pusing2 sampai central.then xlama kendian,adam jumpa jalan utk pulang..
Aaaaaaaaaa..lega dh smpai tmpat parking.Ade pulak adam perli ,ajuk balik ckp aku masa awl tadi ...huhuhuh..xpe laa asalkan
blh balik.

Bab nk kuar dari Queenbay Mall pulak jd masalah.Dah masuk parking area lain,kuar pulak area lain pulak...adeii...nk tersesat pun ade.tp nasib la bkn aku sorang je kat situ,kalau x, mau menangis nie. So kami pun berlagak mcm tau jalan..kuar dari mall tu,then terus ke jalan raya.Ingtkan nk lepak jap kat pantai depan Queenbay Mall tu,tersalah jalan pulak..xpe la...slow adam bawa keta then ternmpk la signboard utk pulang ke darat..hehehehehe...selamat la kami pulang ke tanah daratan setelah berada di pulau hampir 3 jam lamanya..

Kami kuar dr Penang dlm pukul 5.30ptg.Adam ingt nk berbuka dkt Permatang Keling.ada satu kedai makan,meriah je aku tgk..ade la 2-3 hari lps aku tgk masa tmnkan adam keja.
Punya la nk rush ke tmpat tu..skali da TUTUP pulak..Hampeh btui la....baru la nk mimpi mkn ikan bakar.Kami pun masuk ke Parit Buntar dlm pukul 7 ptg dan sggah la mana2 kdai makan(xtau le sdap ke idok)Nasib baik beli kuih sket.So order pun lambat,dapat makanan pun lambat la..Makanan kat situ ok la...boleh la...kalau time lapo xhinggat donia..hehehehehe.....
Dlam pkl 8mlm,kami singgah kat Billion Parit Buntar..Dalam dok survey rega,Adam pulak tangkap satu seluar jeans.Harga pun ok la..less 50%..Aku cari la kemeja utk dia,tapi hampeh gak..mahai gilerr.....tapi musti ade baju yg murah gak kan....Pas kuar dr Billion 2..aku pun belek la kat satu kedai baju..cari2..ade gak baju cm aku nk.bkn utk aku tapi utk dia. Sbnrnya aku saja ajak dia kuar shopping sbb dia blum ade baju raya.Aku ni awl2 dh ade baju raya,kain persalinan masa bertunang,so jadi baju raya..Try punya try..amik jugak...hehehehee...sengih je orang tu.Tadi kat Penang,xmo senyum pun. Aku dh lega..misi dh terlaksana..hehehehe..

Kami blik ke Taiping dan sampai ke rumah swa pukul 11.30mlm.giler...mengantuk...then adam smpai kat rumah pukul 12.30mlm..pdan muka..hehehehhehe.

Sunday, September 13, 2009

Diari Ahad

Entri 1

Hari ni aku still keja lg.huhuhu..ye la pembantu aku blum lg abis MC nye.terpaksa bekerja utk 4 kali ahad berturut2.Xpe la,nasib baik half day je..
Ptg nie aku ngn Adam ke Parit Buntaq kerana nk bli brang raya.Barang kat sini bleh tahan murah la,tapi mungkin kami berronda2 taiping dulu...Tgk2 harga,compare harga itu sudah semestinya.Hari ni pulak mesti jem gile .Ahad pulak tu.nnt aku up kan hasil borongan aku bersama Adam.Sebelum ni aku dh beli sket2 tp tu la xleh nk bli byk2..kang duit abis byk.ni beli sket xnmpk sgt duit abis..tp hakikatnya sama je..(psikologi je 2..hik..hik..hik )




Entri 2
2-3 hari aku sibuk membaca novel terbaru hasil daripada kawan sekerja,dhiya zafira a.k.a Kak Mar.Aku beli kat dia, nasib baik xyah sibuk p cari buku kat MPH or POPULAR.Novel pertama dia KU DAMBA BAHAGIA aku bli tp yg kedua RINDU BELUM BERHENTI xbli pun so yg ketiga nie kena support gak kwn2 kan...Sapa2 yg jd kaki novel boleh la beli.Berbaloi2x..Aku x abis lg baca.Nnt aku buat satu entri utk review buku bertajuk RINDU UNTUK DIA...Best oo....................



p/s: Tahniah buat Kak Mar,smoga sukses selalu dah dimurahkan rezeki.Nnt jgn lupa kawan pulak ek....

Entri 3

Esok mcm biasa aku cuti..Jangan jeles tau.Mmg aku cuti setiap hari isnin. wah...bestnya..org lain br nk mula keja aku pula dok sbuk cuti.sbb tu aku keja sabtu dan ahad.xpe la esk ingt nak tidoq lama sket.hehehehhe...Lagipun nk kemas rumah dn bilik aku mcm xde ruang nk letak barang..

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU

Friday, September 11, 2009

Entri Khas Utk Dia


Send a Dozen Roses at WiddlyTinks.com




sbnrnya dlm 2-3 hari masing2 punya mood agak kurang.xtau la mana silap.Mebi masing2 ego sama banyak.apapun kau tetap di hatiku..

Berbangga Kah Anda?

Malaysia Satu-satunya Negara Beri Elaun Sara Hidup Nelayan



BACHOK, 11 Sept (Bernama) -- Malaysia adalah satu-satunya negara di dunia yang memberikan elaun bulanan kepada nelayan walaupun ada kalanya mereka tidak turun ke laut, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussein.

lagi...



wah..dasat giler le nelayan skrang nie..mcm kja gomen lak...ade elaun 2.dulu RISDA pastu FELDA skrang nie nelayan...harap2 btl menjaga kebajikan rakyat,terbela nasib rakyat.musti ramai nk tukar profesion jadi nelayan kan....lawak..lawak...Banyak juga duit kerajaan ek,dah la bagi elaun kat nelayan.ni pun imbuhan utk kakitangan sokongan.Bleh la membeli membelah kan....hehehehe..lgpun gaji baru je massyuk.pas nie....rabak le nk tggu next month lak...



GOOD LUCK to sapa yg nk menyopping termasuk aku nie.

pastikan balance wang anda cukup utk di bawa ke bulan depan ek....



keja pun x senang dah..ralit nk pk nk bli apa..hehehhehehe

Thursday, September 10, 2009

Sakit Mata


tgk mata ku...... (skema pakai spek)



ubat yg diberi ...tggu punya la lama..yg nie dapat pun....

no giliram pun sama ngn plet keta cuma lain letak je...PHR1360


Bangun tido td mata aku belah kanan dh denyut2 sakit.Masuk kali nie dh 3kali sakit mata akibat pakai contact lens.(gatai nk pakai gak walau dok 2kali sakit mata sbb ini).

Pagi nie lps aku bersiap,dlm kol 8.00pagi aku pergi ke klinik kerajaan.Aku target awal pagi xde orang sgt.Lepas parking BIBAH,aku tgk sekeliling x banyak kenderaan parking di klinik 2..So dlm hati kecik kata"hmm..ok la awal pagi"


Tapi masuk je dlm klinik 2....makk oiii....rmai nye....aku bg ic dn staf 2 bg no giliran,1063.Terkejut lagi..mak oii..awl pagi dh ramai org...agaknya pkl brapa la depa nie smpai kat klinik..maunye kol 7 pagi dh terpacak kat klinik nie.Aku nie mcm biasa la....time tgh2 bulan nie..hmm....KLINIK KERAJAAN laaa..bkn ape..aku xla xsakit teruk sgt..cuma sakit mata...


So aku ingt nk C.A.B.U.T le...tp memandangn pendaftaran sepatutnya memakan masa 15 min,tp aku pula depa amik masa 1 jam setengah utk dptkan ic balik.dh selanjur tggu...xpe la....dgn muka yg boring thap cipan tu.aku pun tggu le..


Bla...bla..bla..tggu punya tggu..giliran aku sampai kol 11.00 pagi.Bayangkan daripada pkl 8.00 smpai 11 pagi br jumpa doktor.Nasib baik la doktor nie ok gak sbb pengalaman aku sebelum ni ade doktor yg kurang mesra alam.Bla..bla..bla doktor tu bg nasihat.Dia tnya aku nk ke MC..dgn selamba nye aku kata xyah la...keje nie..kang xde sapa nk buka library(tgkk aku puji diri sndiri..sggup xamik mc.ye la pembantu aku still mc,xkan aku pun nk cuti gak time mcm ni.Lagipun aku bkn sakit mata yg teruk,cuma sakit sket.Lgpun mana nk tau ade masyarakat nk guna library utk cr maklumat or pinjam buku ke? tu la nmpk keja snang tapi kdg2 menyesakkan jiwa den ni ha...
sabo aje la...

so far mata aku dh ok sket...ade merah2 lg.tp xleh pkai contact lens dlm 2-3 hari,kena pkai spek..tu la kalau rabun bt la mcm rabun,ade hati nk lawa ceh....hehehehehe...






Wednesday, September 9, 2009

Aku redha

Smlm aku bermimpi sesuatu yg indah dlm hidup aku.aku
terjaga.aku berharap mimpi akan jadi kenyataan.namun hari ini semuanya tak
seindah mimpi yg aku alami.
Aku redha atas kehendak Mu..aku berdoa agar
suatu hari nnt segalanya akan berakhir....
amin....


AKU
SEDIH....huhuhuuuuuuuuuuhuhu

Saturday, September 5, 2009

Beware............



salam..

Korang selalu dapat email cmnie??dulu ade gak masuk berita dlm TV3 .Cuma aku nnk beringat la dgn diri aku dan korang la ...sbb aku slalu dpt email dr maybank2u ni .Bahaya dpt email cmni .Tmbahan kita slalu berurusan secara online.Segalanya blh berubah sekelip mata.transfer duit la 2.Aku xtau depa wat cmna..tp hacker mcm nie akan berusaha utk memecahkan kata laluan dn dgn mudah kita memindahkan wang tanpa kita sedari...

mcm aku,slalu gak guna maybank2u nie..dah banyak kali aku dapat tapi aku delete je...sbb aku tgk url utk maybank online pun pelik je.Isu ni dh lama tapi masih berulang2.

Pesanan :

jadi kawan2 hati2 la bla check email 2..

cm aku dh berpuluh2 kali dpt email,delete kan terus.jgn simpan.

itu je entri aku wat kali ni..sbb aku xde idea...hehehehhe...

BERHATI MENGUNAKAN PERKHIDMATAN ONLINE YE.......

Thursday, September 3, 2009

Entri Balik Kampung

Hari ini aku baru masuk keja..setelah 4 hari cuti(cuti anjakan,time off..bla..bla).
Selama 4 hari aku balik kampung setelah hampir sebulan tak balik.
Selepas keja pada ahad lps,aku bergegas utk pulang ke Sg Petani.

Buat sekian kalinya,ari 2 aku blik naik bas..alangkah best +buhsan dan lain2 perasaan bersarang dlm hati aku.
Ye la best 2 sebab leh tido sbb aku x memandu...kihkihkih...tapii...
buhsan bla suasana dalam bas,bising la mcm2....dulu xpe la naik bas..sbb xde kenderaan sndiri..skrng nie dh ada BIBAH.Cuma kali ni aku xbawa blik kerana ada satu sebab,sebabnya.....Adam nk amik aku di rumah dan jugak nk berbuka bersama bakal mertua dia...aku pun ikut la dia kan.sok2 nk jd laki aku gak....sekali sekala apa salahnya ikut kata dia..Dengan baju kerja aku blik kampung selepas mencuci BIBAH utk disimpan di rmh sewa.Adam yg anta aku ke stesen bas.
Masa aku nk melambai tgn ke arah Adam,hati aku tiba2 sayu je....Mengalir la airmata kasih ini..WAAAAAAAAAAAAAAA...sedihnya..walhal bukan ke mana pun,nk blik kg je..lgpun Adam nk amik aku...Kini aku sedar bahawa aku btl2 menyayangi dan tak sanggup berpisah dengan Adam kecuali maut.

Sementara nk sampai ke butterworth,sempat aku dn adam bermesej..Mesej yg menyentuh hatiku.."Sayang,bla sayang naik bas,abg btul2 sunyi dan sepi"...........Aku pun begitu sayang.....Perjalanan Kamunting-Butterworth-SP alhamdulilah xde halangan....dlm pkl 5.30ptg aku sampai di SP.Adik bongsu aku mengambil aku di Stesen Bas SP.....

Sampai di rumah aku tgk wajah kerinduan seorang EMAK.Aku nampak wajah yg aku rindu selama ini...Aku tahu EMAK rindu kan aku.Selama mana aku dewasa jarang btul dia nk mengusap kepala aku.tp smasa aku berehat2 di ruang tamu,tiba2 EMAK mengusap2 kepala aku.Aku wat dek je tp dlm hati aku tahu aku juga seperti EMAK.Rindukan belaian mu...Sebab itu jgk..4 hari berpuasa aku cuba berbuka bersama.Aku sempat membawa EMAK ke SP utk membli baju raya utk ABAH..Walaupun sekejap masa berlalu,aku hargai masa yg aku ada.Aku sempat memasak utk EMAK,buatkan kan AGAR2 LUMUT,mcm2 dlam masa 4 hari tu.Aku btul2 puass.....Aku nk kata aku ttp sayang EMAK walaupun aku bakal berkawin xlama lagi......

Semalam tpat pukul 12 tghmlm aku sampai di rumah..letihnya....mana x,dari SP smpai ke NIBONG TEBAL aku drive (ikut jalan lama)..dh la rabun...layan je Adam yg ketiduran tu...2 yg lama..then rehat kat PETRONAS NB aku bertukar tmpat,Adam take as driver lak...lajunye dia bawa.....ptt la lambat...sbb aku yg bawa..hehehhehe...
syukur la aku selamat sampai.....
Punya la penat semalam..hari ni aku hmpir terbabas waktu sahur,nasib baik roomate aku ketuk pintu....Klau x,berpuasa lah aku tnpa sahur..
tu je nk cite hari ni...

p/s: excited nk blik kg sampai terlupa nk wish SELAMAT MNYAMBUT KEMERDEKAAN YG 52THN,SEMOGA MALAYSIA AMAN DAN TERUS AMAN..
AMIN..


MERDEKA...MERDEKA....MERDEKA