TENTANG DIRI

Amalan Sedekah>>>>>>Click !!!!!!

Klik2 la DIk Non..

Tuesday, July 31, 2012

Back to normal-lah!!!

Asalamualaikum.

Selamat berpuasa kepada semua blogger sekalian.

Ibu dan Adli baru je balik dari rumah Opah Adli pagi tadi.Abah hantar..Sedih kan keluarga PJJ.Nak jumpa anak isteri-suami kena cuti dulu baru jumpa.Sedih ibu tak hilang2..sob..sob..apa kan daya..adat bekerja la..dah bercuti kena datang kerja balik kan..

Oh ya..Khamis lepas Adli kena campak besar.Orang Perak kata pelentong@bertih..Adeii..macam bahasa ada kan..Sampai hari ni Selasa.dah kering campak Adli walau gak yang tak pecah lagi.Asyik bergaru kerja Adli.Demam tak,tetiba je naik campak.Itu yang kecemasan ,balik segera untuk mendapatkan bantuan.Ye lah dok kat sini takde sedara mara,mak abah jauh sekali la..Alhamdulillah..Adli pun tak meragam masa balik petang Jumaat tu.

Ibu dan Adli sempat berbuka dan bersahur bersama Abah Adli(termasuuk MakMertua dan PakMertua).Best kan Adli.Tapi apa boleh buat.Takat hari yang ibu boleh cuti je la..Sabar la wahai anak..

tentang persiapan raya untuk Adli,banyak gak la.Sepasang baju Melayu,3pasang baju+seluar jeans.Meriah kan Adli..hahahaa...Siap songkok ibu dah beli.tentu comel kan Adli.

baju ibu pun hampir siap.3pasang..heheh..tak kalah dgn anak kan..Tudung belum tentu samaada recycle @ beli baru.

Abah lak lagi kesian,baju Melayu aje..hahaha..Nanti dekat raya kita cari ye..

Itu je untuk petang nie..

SELAMAT BERBUKA!

Thursday, July 26, 2012

Bonus raya 2012

Asalamualaikum..

Syukur la..rezeki Adli tu..tahun lepas pun dapat.Tahun nie pun dapat.Selain kenaikkan gaji kan untuk tahun nie..bonus pulak tidak dilupakan.Buat belanja yang mana berlubang2.Yg baki,simpan dalam ASB dan ASW2020 Adli kan..

Dah dekat seminggu di perantauan..blum bersahur dan berbuka dgn abah Adli..Sedih kan Adli..?Adli nie bkn tau jiwa ibu..asikk2 main je keja dia..Harap2 Sabtu nie abah boleh menjemput kami balik..Tak tahan nk makan gulai batang pisang kat Bazar Ramadan Batu Kurau..Best kan...huhu...

Rumah tok Adli pun belum berkesempatan lagi.huhu..sabar wahai hati..huhu..Insya Allah,cuti nuzul Al-Quran tu kita blik ye nak..boleh jumpa tok dan tokwan..huhu..sedih tau ..sejak pindah sini...lama sungguh nak blik Kedah..huhu..sabar juga wahai hati.Allah sentiasa menguji hamba-Nya.

Harap puasa kita diberkati ye!

Selamat berpuasa!

Wednesday, July 25, 2012

WW~Adli dan Botol Susu

Geram kat budak nie..Ishh..Makin besor..makin ralit nka main keja dia.......Apa pun ibu sayangggggggg Adli.

Saturday, July 21, 2012

Friday, July 20, 2012

Ilmu Ramadhan

kredit kepada:Ustaz Zaharuddin

Salam Ramadan

Asalammualaikum..
Kesempatan ini saya ucapkan selamat berpuasa utk rakan2 blogger di mana sahaja anda berada dengan ucapan;sama2 kita memperbaiki amalan kita pada bulan yang mulia ini.

Semoga kita mendapat ganjaran dan rahmat dari-Nya.

Tahun nie seperti biasa,bersahur dan berbuka bersama anak tersayang;Adli.

Thursday, July 19, 2012

Kaho Na Pyar Hai

19/07/2009..tarikh mula hati disunting secara rasminya...jiwang kejap..jgn muntah ijau ye..sbb smlm tgk filem nie kat TV 2..............terfeeling jap...hehehe

Wednesday, July 18, 2012

WW~Zaman UiTM Machang 2000-2003

Best kan zaman belajar2 dlu..Asiik pikir psl asignment,test,exam,viva,mcm2 hal...Rindu ke zaman nie..  

Saturday, July 14, 2012

Kembar 3

Asalamualaikum

2 3 menjak ni saya suka baca blog yang mana mempunyai anak lebih dari sorang.Ye lah dalam perut si ibu ada lebih dari seorang anak,2  ata u 3 atau lebih lagi.

Best kan dapat sekaligus.!! Ye lah bila baca blog ibu yg mempunyai kembar  ni, best bila masa makan,masa pkai baju ..semua sama aje..tapi yang tak best lak..tang sakit le..sekali seorang anak sakit..abis lain2 kembar pun ikut sama.

Pengalaman saya cuma menjaga anak seorang saja.Tak leh nak bayangkan kalau tetiba mendapat anak kembar,serentak..semua itu kuasa Allah kan.Dia yang merancang semua ini.

Tapi saya respect la kepada ibu2 yang mempunyai kembar 2 org 3 orang atau lebih..sebab korang btl2 supermum terbaik.Tak sanggup lak tengok time kesusahan si ibu menjaga kembar..lebih2 lagi masa mereka tak sihat.


Ni antara blog ibu kembar yang selalu saya baca.
Mama Kembar tiga


saya tabik spring.................

Friday, July 13, 2012

Pengalaman Bersalin

Asalamualaikum...
cerita nie dh setahun lebih..


Sebenarnya dah lama nak berkongsi pengalaman bersalin.Bagi saya,proses melahirkan Adli taklah begitu rumit walau terlebih hari.Mengikut tarikh jangka untuk bersalin adalah 31 Januari 2011,tapi waktu itu pun belum ada tanda2 hendak bersalin.Sempat juga berjalan sana sini untuk memudahkan proses bersalin.Yang saya ingat ketika itu,3/2/11,waktu pagi saya tersedar ada darah melekat di baju kelawar.Apa lagi kelam kabut jawabnya.Abang pun terpinga2 bila saya kata"dah ada darah".Maka bersiap2 la kami suami isteri.Sebelum ke hospital,sempat makan durian.hehehehehe.


Sampai dalam kol 12 tghari,kami terus ke Hospital Taiping bahagian Wad bersalin. Hati saya sudah tak keruan bila memikirkan macamana sakit nak bersalin.Sempat la minta maaf dengan suami.Masuk saja di bahagian pendaftaran,kena check,baru 2cm..kena admit wad.Tapi sebenarnya rumah mertua agak jauh dari hospital ,so terpaksa rela admit awal..yela sebab dh terlebih hari.Takut apa2 jadi.


Pukul 1 tgahari tolak masuk wad.Sebenarnya saya boleh admit wad kelas 2 tetapi ramai umat manusia yang nk beranak,xde kosong katil..kira masuk wad kelas 3.Orang kan tak biasa dgn wad,agak teruja..ahahahahaa..Pas tukar2 uniform hospital,dok aje dlm wad.Tangan nie mula2 gatai nk msg kwn2 suh dtg.walhal xberanak lg..hehehehe..


Pengalaman tido di hospital hari pertama ok je..Sakit tu kdg2 dtg..tp tak sekerap..boleh la tdo smp pagi esk tu.Pagi tu(4/2/11) pulak cm biasa kena cek denyutan jantung.uhuh..Dalam kol 10 doctor datang cek lg..Tgk2 dia kata buka 4cm.ok awak le masuk LR ye..Sempat la saya breakfast mee goreng dan air milo.Nurse panggil suh naik kerusi roda.hehehe.pengalaman gak tu..takut cmpuur macam2..dalam kol 11 pg dah ada dalam bilik LR.Tgk dlm LR xde la bsar sgt,so-so je.xde bilik.cuma tirai je..setiap katil..kecut perut gak sambil masuk tu..sakit tu xde sgt..biasa2 je..


Pastu nurse dtg cucuk jarum kat tangan,kiri kanan..itu betul2 sakit tu..hehehhe..saya pun dah ingat sama.Cuma yang ingat nurse buh air ke kiri dan kanan tangan,mula2 ok..pastu rasa ngantuk la..lali le..O ye ..sblum tu doktor pecahkan air ketuban..rasa?hmm..sakit bit2 je.hehehe..punya msk awl dr kol 11pagi,yang beranak tu kol 8.30mlm..pnya lama btl la...sblum dlm sjam tu..rasa nk kencing je..kjap nk kencing..pastu rasa cm bnda nk kuar..kjap rasa2..dlm 2 3 kali gak teran,kluar la Muhammad Adli Amsyar tu..lega rasanya...


Time jahit le rasaaaa lama btl...huhu..xsanggup ngadap time nie..huhuu..doktor perempuan muda yang jahit @sambut bb.1 minit jahit,dah tanya doktor,'dh siap ke'..Doktor kata lambat lg..dalam 5minit je tnya..xsiap2 lagi..huhu..ngeri gak la sakit dari sakit kontraksi tu..sbb tak rasa sgt. ni kan..mentah2 jahiiit....sedap la ....dlm sejam gak dia amik masa tu...kjap2 tnya nurse..ok x dia jahit....adeii..brapa lama mau tgu da..kena gantung kaki tu gak..klu x..merasa doktor tu kena penedang sulung saya.hahaha.


bla.bla.bla..dalam siap jahit..susukan anak,dah tak reti tp depa pun xajaq..hentam la labu..asal blh menyusu.salah teknik ke blakang kira..dah la selepas beranak tu..ingtkan bleh la dpt air milo panas...alih2 depa bg je air sejuk..xsedap langsung..bygkan la dari kol 11pg smp 8mlm..air setitik pun xterasa di tekak nie..huhu..alasan depa..air pns xde..huhuhuuh.sabar je la saya.


Pastu tgu abah Adli azankan.Smpt tgk abah dia pastu kena tolak ke wad.Kuar dr LR tu kol 11 mlm..dah takde la org melawatkan..huhuhu..sedihnya..terpksa la bermalam berduaan..huhu..air masak je mlm tu..nak bancuh tak larat.nurse pun watdek.sabar je la.


Pagi esk pkl 12(5/2/11) tengahari br waktu melawat..terasa kelegaan bila nampak suami..mak..abah..dan keluarga yg lain.Pengalaman 4hari 3malam agak menyeksakan jgk..huhu..xpe la nk free kan..sabar je kerenah di hospital kerajaan kan...kena tahan sehari lagi pulak...alasan kena pantau kesihatan anak sulung,redha je..


6/2/11 baru keluar wad....terasa bebas.....tp mula la pengalaman berpantang.....


MOJO - Andai Ku Bercinta Lagi

sumber dari youtube


Asalamualaikum.
Selamat pagi jumaat.

Saja nak share lagu yang tengah best sekarang nie(bg saya le)..ala jiwang2 ..rock2..cm awie pun ade..
dengar2 mojo a.k.a Aweera..btul dak tak la..tapi memang tangkap jiwang..ye lah mana ada lagu cmni skrng nie..Kpop la mende la..xsuka2..hehehehe..

Lagu nie soundtrack utk drama Samarinda TV3 'Ameera'.Best citer gak.tapi pelakon lelaki,Syamsul Yusof agak kureng le..cam kontrol macho je..huhuhuhu..tapi Rita Rudaini..memang matopp...Zarina Zainordin pun ok gak..wat watak psiko..gila..adeii..geram tgk dia...(menjadi la watak dia,sbb memang meluat abiss).Cerita lebih kurang cmni,sepasang suami isteri (Syamsul &Rita)tak de anak,tapi si isteri suh kwin dgn perempuan untuk dapatkan anak.kira isteri kontrak gak la..tapi isteri kontrak nie dh psiko pulak..nak jugak anak dgn suami dia ni walhal dlm kontrak dia kena bercerai selepas bersalin dan dibayar duit yg banyak.Agak2 beratus ribu gak la..semalam episod ,mak mertua(Jasmin Hamid) tau depa nie tembelang..kesian isteri nie(Rita Rudaini)dok kena herdik ,sebut2 mandul kat dia..kesian kan....geram tgk isteri kontrak tu(Zarina Zainoordin)..jeling2 ...tak sabar nak tgu episod seterusnya.hehehehe...

btu2 pengaruh tv kannn...
layankan je...

Wednesday, July 11, 2012

Al-fatihah buat tok

Al-fatihah buat tok angkat saya yang telah meninggal pada Sabtu lepas.Tapi baru hari nie dapat berita ini,Rabu.Maafkan lela tok,tak dapat nak tengok saat akhir tok.Kali terakhir kenduri cucu tok kan..masa tu Adli dalam perut lagi.Hajat nak menziarah tok hari raya nanti.Nampak gayanya hanya nisan tok yang lela jumpa kan.

Kasih sayang tok membuatkan lela terasa ada tok.Ye la saya nie mana dapat kasih syg dari tok sebenar.Bkn  nak mengungkit memang itu hakikatnya.Ye..air mata mengalir...tapi semasa tok sebenar meninggal takde sangat perasaan ini.

Layanan tok memang terbaik.Patut la bila oranga kata kita ada tok,macam2 kita boleh dapat.Saya dah dapat.KASIH SAYANG dia.Ya Allah,serius saya ckp Tok adalah insan yang terbaik pernah saya jumpa.Sanggup menumpangkan kami semasa banjir.Waktu tu saya dan rakan2 buat praktikal berdekatan rumah dia.Rumah sewa kami bertentangan dgn rumah Tok.Dia layan kami btl2 macam cucu dia.Siap kenal smua anak2 dia dan cucu dia.Sanggup susah pergi ke majlis perkahwinan saya.Sayang kan xamik gambar kenangan.

Saya memang rapat dgn tok berbanding yang lain.Makan ,minum,mandi..tak perlu malu..tok wan sanggup pergi beli makanan untuk saya.Selepas saya berkahwin memang jarang sangat pergi jumpa tok.Tambah lak berjauhan macam nie..

Tok,tak sempat tengok anak lela kan..tapi sempat jumpa suami lela.
Semoga Allah merahmati tok di sana.


##Ya Allah,berikan ketenangan jiwaku untuk menghadapi ini.

Budak bajet pandai..

Asalamualaikum..


Biasa le nak bercerita pasal anak teruna sorang nie.Hari minggu bersama ibu tersayang.Adli seorang anak yang aktif.Ada je keja dia untuk 'menghiburkan'hati ibu.


Korang tau x dia buat apa?huhuhuhuhu..budak bajet pandai ..hahhahaha..3 perkara dalam satu hari minggu yg bosan..




Pertama,Adli cuma mengaplikasikan ketelitian matanya utk mencucuk wayar caj telefon ke jug kettle eletrik ibu yg dah rosak(tu pon sebab Adli jatuhkan)..mesti dia tengok ibu dok selalu caj telefon guna wayar tu..ibu perati je..






keduanya,asal nak tukar bekas kecik sedikit utk tempoyak ibu.Ibu pula cuai dan lupa sebenarnya belum buat  perkara yg ibu nak buat.~ralit baca novel.Datang si anak segera meramas2 tempoyak yg ada.Bayangkan tempoyak yg ala2 masam Adli amik rasa.Udah jadi rata tempoyak lak..Abis muka dan bdn Adli berbau tempoyak..alahai anakku..ibu br je train kamu mkn durian,bkn tempoyak tu..huhuhuu



Akhir sekali,malam tu pulak dok main periuk nasi.Ibu letak dkt meja kecik tu..Tetiba Adli amik dan buang cmtu je periuk nasi eletrik ibu...nak naik hantu gak tgk budak tu buat keja..dalam hati,beristifar byk2...





gambar ehsan by pakcik gooooogle

itulah kisahnya....

Friday, July 6, 2012

Adli Tak Sihat

Asalamualaikum

Adli semalam dah tunjuk simptom2 orang tak sihat.Balik keja semalam p amik,dh kuar air hingus dan ade batuk2.Kesian anak ibu.

Malam tadi pulak Adli takleh nak tdo dgn aman.Ada sjam 2jam bangun,menangis.Ibu pun dh jadi takut bila Adli menangis tghmlm.Kejap2 atas buai..kejap2 bawah ...terseksa bila anak demam selesema.Adli la sure tak puas nak tido.kjap2 tonyoh hidung.asik berair aje.batuk pun mula dengar jelas.Ibu pun terberjangkit dari Adli.

Harap2 Adli ok la ye.Tapi tula amik masa la kalu bab batuk dan selesema.Tak ilang punya.koman2.seminggu.
Sabar ye anakku..


Thursday, July 5, 2012

Posa xjadi

Asalamualaikum.

Saya sudah niat utk ganti puasa yg mana baki puasa saya adalah 2hari.Tapi malang sekali minggu ni blum dpt sy lunaskan hutang puasa.Mmg nak niat puasa Rabu tu,tak kunci jam pulak..sedar2 je Adli menangis nk susu.rupa2 dah subuh.

Khamis,harini target nak puasa.Semalam dah kunci jam.tapi malang sekali tak bangun jgk.Rupa2 nye phone kat celah bantal,xdgr bunyi da...Sedar2 je dah kol 6pg.Adli pun melalak nak susu dia.

Bila lagi ek??Tinggal 2mggu lagi nie..Ada lagi 2hari perlu dilunaskan.

Insya Allah,minggu depan kena buat jugaakkkk.......
Anda bagaimana??hehehe....

Wednesday, July 4, 2012

17bulan

Asalamualaikum.
Hari ni genap Adli setahun 5bulan.Bulan depan kena inject utk last session.
Banyak perkembangan Adli dalam usia begini.



  • dah pandai  wat gaya by2 dengan ibu bila ibu nak pergi kerja
  • kalu berckp guna phone dgn abah,pandai je bunyi dia kuar(mcm nak bersembang tak tau nk sembang lagi)
  • main btul2(balik dari rumah pengasuh,abis rumah diselongkar nak cari mainan).
  • berat Adli pun naik..(berat nanang gak Adli nie)
  • makan pandai pilih(xnak bersantan,pedas)
  • dok cakap Cita2.kunun2 nak cakap KITA SATU MALAYSIA
  • tapi ada satu perangai,dok asik suruh dukung je..huhuhu
  • teruja bila tgk ada budak2 besar dari dia.
  • kuat menolak dan peluk bla ada budak kecik dari dia.hehehhe..
  • suara pun lagi kuat bila minta susu..nan.nan.nan
  • pandai cium tgn kita dan kiss kita...so sweet anak ibu.
itu kot perkembagan ibu tengok kat Adli nie..gambar xde baru..sbb memori kamera kena virus..huhuhu...