TENTANG DIRI

Amalan Sedekah>>>>>>Click !!!!!!

Klik2 la DIk Non..

Wednesday, May 25, 2011

Jom Baca

Lama tak menulis blog nie kan..dah tak tau cerita apa lg yang nak diceritakan.Nanti cerita pasal suami,kang orang yang baca blog nie pun bosan..ni nak cerita pasal buku.Kenapa buku?Ye lah sebab saya bekerja dengan buku.Kalau diikutkan mmg saya kaki buku,hantu buku...apa lagi..nak kata..smuanya BUKU.

Saya ingat lagi semasa di sekolah,bila saat nak periksa,dalam poket penuh nota kecil.Semasa tggu bas,dalam bas,dalam perhimpuna;pendek kata baca..baca..baca..sampaikan suratkhabar yg mengalas lauk pauk@nasi lemak..baca jugak.Mungkin kerana minat baca,itulah rezeki saya belajar tentang ilmu perpustakaan.Dan bermulanya saya bergelumbang dalam dunia perpustakaan.Hampir 5tahun belajar tentang perpustakaan dan sekarang hampir 5tahun juga bekerja di perpustakaan.Dah lama dah kan??Itu lah saya yg minat dengan buku.Tak kisah la novel ke,buku berkaitan motivasi atau agama,sejarah smuanya adalah ilmu.Dan ilmu itu menjadikan seseorang berpengetahuan.

Itulah menjadi cabaran dalam kerjaya saya iaitu mengajak orang membaca.Dengan zaman dihujung tangan,semuanya di tangan sahaja.Kadang saya sedih melihat buku di rak yang tak diusik.Sayu..sedih...kerana semua ini adalah percuma dan kita perlu datang untuk membaca.Memang mencabar juga kan nak menyuruh orang pergi ke perpustakaan dan membaca tapi percayalah perpustakaan adalah gedung ilmu.Macam2 ada.ilmu perubatan,tokoh,politik,agama,sains,teknologi dan lain2.

Macam kita 'window shopping di pasaraya, rasanya tak salah nak berwindow shopping di perpustakaan.Best tau.Macam2 ada..


JOM MEMBACA!!!

4 comments:

  1. Itulah cabaran buat kita yang kerja kat library ni. Bukan senang nak memupuk minat membaca dikalangan rakyat malaysia ni. Semooga usaha kita akan mbuahkan hasil....

    ReplyDelete
  2. hrp2 satu hari nt rakyat m'sia lebih suka membaca.

    ReplyDelete
  3. saya pun sudah berjangkit dgn anda.. suka membaca juga tapi hanyalah buku yang berat2 dan memberi pengajaran serta pengetahuan..

    ReplyDelete
  4. mksud puan syima ,buku yg berat cmna??scara fizikal or mental?hahhaha.
    jom baca....

    ReplyDelete