TENTANG DIRI

Amalan Sedekah>>>>>>Click !!!!!!

Klik2 la DIk Non..

Friday, July 13, 2012

Pengalaman Bersalin

Asalamualaikum...
cerita nie dh setahun lebih..


Sebenarnya dah lama nak berkongsi pengalaman bersalin.Bagi saya,proses melahirkan Adli taklah begitu rumit walau terlebih hari.Mengikut tarikh jangka untuk bersalin adalah 31 Januari 2011,tapi waktu itu pun belum ada tanda2 hendak bersalin.Sempat juga berjalan sana sini untuk memudahkan proses bersalin.Yang saya ingat ketika itu,3/2/11,waktu pagi saya tersedar ada darah melekat di baju kelawar.Apa lagi kelam kabut jawabnya.Abang pun terpinga2 bila saya kata"dah ada darah".Maka bersiap2 la kami suami isteri.Sebelum ke hospital,sempat makan durian.hehehehehe.


Sampai dalam kol 12 tghari,kami terus ke Hospital Taiping bahagian Wad bersalin. Hati saya sudah tak keruan bila memikirkan macamana sakit nak bersalin.Sempat la minta maaf dengan suami.Masuk saja di bahagian pendaftaran,kena check,baru 2cm..kena admit wad.Tapi sebenarnya rumah mertua agak jauh dari hospital ,so terpaksa rela admit awal..yela sebab dh terlebih hari.Takut apa2 jadi.


Pukul 1 tgahari tolak masuk wad.Sebenarnya saya boleh admit wad kelas 2 tetapi ramai umat manusia yang nk beranak,xde kosong katil..kira masuk wad kelas 3.Orang kan tak biasa dgn wad,agak teruja..ahahahahaa..Pas tukar2 uniform hospital,dok aje dlm wad.Tangan nie mula2 gatai nk msg kwn2 suh dtg.walhal xberanak lg..hehehehe..


Pengalaman tido di hospital hari pertama ok je..Sakit tu kdg2 dtg..tp tak sekerap..boleh la tdo smp pagi esk tu.Pagi tu(4/2/11) pulak cm biasa kena cek denyutan jantung.uhuh..Dalam kol 10 doctor datang cek lg..Tgk2 dia kata buka 4cm.ok awak le masuk LR ye..Sempat la saya breakfast mee goreng dan air milo.Nurse panggil suh naik kerusi roda.hehehe.pengalaman gak tu..takut cmpuur macam2..dalam kol 11 pg dah ada dalam bilik LR.Tgk dlm LR xde la bsar sgt,so-so je.xde bilik.cuma tirai je..setiap katil..kecut perut gak sambil masuk tu..sakit tu xde sgt..biasa2 je..


Pastu nurse dtg cucuk jarum kat tangan,kiri kanan..itu betul2 sakit tu..hehehhe..saya pun dah ingat sama.Cuma yang ingat nurse buh air ke kiri dan kanan tangan,mula2 ok..pastu rasa ngantuk la..lali le..O ye ..sblum tu doktor pecahkan air ketuban..rasa?hmm..sakit bit2 je.hehehe..punya msk awl dr kol 11pagi,yang beranak tu kol 8.30mlm..pnya lama btl la...sblum dlm sjam tu..rasa nk kencing je..kjap nk kencing..pastu rasa cm bnda nk kuar..kjap rasa2..dlm 2 3 kali gak teran,kluar la Muhammad Adli Amsyar tu..lega rasanya...


Time jahit le rasaaaa lama btl...huhu..xsanggup ngadap time nie..huhuu..doktor perempuan muda yang jahit @sambut bb.1 minit jahit,dah tanya doktor,'dh siap ke'..Doktor kata lambat lg..dalam 5minit je tnya..xsiap2 lagi..huhu..ngeri gak la sakit dari sakit kontraksi tu..sbb tak rasa sgt. ni kan..mentah2 jahiiit....sedap la ....dlm sejam gak dia amik masa tu...kjap2 tnya nurse..ok x dia jahit....adeii..brapa lama mau tgu da..kena gantung kaki tu gak..klu x..merasa doktor tu kena penedang sulung saya.hahaha.


bla.bla.bla..dalam siap jahit..susukan anak,dah tak reti tp depa pun xajaq..hentam la labu..asal blh menyusu.salah teknik ke blakang kira..dah la selepas beranak tu..ingtkan bleh la dpt air milo panas...alih2 depa bg je air sejuk..xsedap langsung..bygkan la dari kol 11pg smp 8mlm..air setitik pun xterasa di tekak nie..huhu..alasan depa..air pns xde..huhuhuuh.sabar je la saya.


Pastu tgu abah Adli azankan.Smpt tgk abah dia pastu kena tolak ke wad.Kuar dr LR tu kol 11 mlm..dah takde la org melawatkan..huhuhu..sedihnya..terpksa la bermalam berduaan..huhu..air masak je mlm tu..nak bancuh tak larat.nurse pun watdek.sabar je la.


Pagi esk pkl 12(5/2/11) tengahari br waktu melawat..terasa kelegaan bila nampak suami..mak..abah..dan keluarga yg lain.Pengalaman 4hari 3malam agak menyeksakan jgk..huhu..xpe la nk free kan..sabar je kerenah di hospital kerajaan kan...kena tahan sehari lagi pulak...alasan kena pantau kesihatan anak sulung,redha je..


6/2/11 baru keluar wad....terasa bebas.....tp mula la pengalaman berpantang.....


No comments:

Post a Comment